Çanak Anten Kurulumu
Çanak anten çeşitleri yazımda Parabolik, Cassegrain ve Offset çanak antenleri anlatmıştım, bu yazımda ise Çanak Anten Nasıl Kurulur? Kurulum sırasında nelere dikket etmek gerekir ve püf noktaları nelerdir bunları inceleyeceğiz. VSAT ve SCPC kurulum hizmetleri için bu sayfadan bilgi alabilirsiniz ya da yukarıdaki telefon numaralarını arayabilirsiniz.
Şunu unutmayalım ki; ister uydu TV yayınlarının alınması için ister VSAT, SCPC gibi haberleşme amaçlı kullanılan antenlerin kurulmasında çok dikkatli ve bilinçli davranmamız gerekmektedir. Yapacağımız ufak tefek ihmaller ya da hatalar, uydu haberleşme sisteminin verimsiz çalışmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda yapılacak planlama hataları hem daha sonradan yapılması gereken müdahaleleri engelleyecek hemde aynı lokasyona tekrar tekrar gidilmesini gerektirecektir.
Çanak Anten Kurulumu için gerekli ekipmanlar
Şu anda uydu televizyon yayınlarının alınması amacıyla çanak anten kuran bir çok firma mevcut. Bu firmalar genellikle aynı bölgelerde çalıştıklarından, tahmini uydu yönlerini, LNB tiltlerini, Anten açılarını biliyorlar. Yeni bir kurulum yapacakları zaman fazla bir ekipmana gerek duymadan çanak anten montajını gerçekleştiriyorlar. Zaten sinyal seviyesini receiver üzerinden takip edebiliyolar. Burada önemli olan husus sadece çanak antenin çalışmasının sürekliliğini sağlamak olarak ön plana çıkmaktadır. Uydu anteninin sağlam bir şekilde montajının yapılması, düzgün kablolama, konnektörün düzgün izole edilmesi bu sürekliliği sağlayabilir.
Uydu kurulumu nasıl yapılır
Uydu alıcınızı çocuğunuz karıştırmış veya siz bir frekans girerken tüm kanal frekans listesini mi sildiniz? Böyle bir sorun yaşadığınızda para ödemeden basit bir şekilde tüm televizyon kanallarının listesini otomatik oluşturabilirsiniz.
Bu basit uygulamada önemli bir detay var. Çünkü bulunduğunuz bölge itibariyle otomatik uydu ayarları farklılık gösterebilir. Otomatik şebeke ayarında Marmara bölgesi farklı bir frekans, Doğu bölgesi farklı bir frekans seçmesi gerekiyor.
Türkiye ve Avrupa bölgesi frekansları
Marmara Bölgesinin tamamı, Ege Bölgesinin tamamı, Akdeniz Bölgesinin tamamı, İç Anadolu Bölgesinin Tamamı ve Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümü aşağıdaki frekans bilgilerini uydu alıcısına girerek otomatik şebeke ayarı yapıp eksiksiz TV kanallarına kavuşabilir.
Frekans : 12380 MHz
Polarizasyon : Dikey (V)
Sembol oranı : 27500
Fec : 3/4
Orta doğu ve Türkiye frekansları
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz bölümü, Doğu Anadolu Bölgesinin tamamı, Düneydoğu Anadolu Bölgesinin tamamı
Frekans : 11747 MHz
Polarizasyon : Yatay (H)
Sembol oranı : 27500
Fec : 5/6
Uydu alıcısına frekans girme
1- Kurulumun Ana menüsüne girmemiz gerekiyor; Kumandanızın ‘Menü’ veya ‘setup ‘ yazan düğmesine basmanız yeterli.
2- Her uydu alıcısında farklı isimlendirilmiş olabilir; ‘Kanal Arama’, ‘Kanal Ekleme” gibi menülerden hangisi beliriyor ise yukarı-aşağı tuşlarıyla “Ok”a basınız.
3- Yine uydu alıcının modeline göre değiştiği için; ‘Alış Frekansı’ ‘Uydu Frekansı’ seçeneklerinden biri belirecektir. Yukarı-aşağı tuşlarıyla o seçeneğin üstüne gelip kumandada bulunan rakam tuşlarını kullanarak TÜRKSAT Tanıtım Kanalının yeni frekansı olan ‘12731 ‘ değerini girin.
4- Aynı pencerede ‘Sembol Oranı’ olacaktır. Yukarı-aşağı tuşlarıyla o seçeneğin üstüne gelip ‘3333’ rakamını girin. Eğer 4 rakamdan sonra boşluk oluşuyorsa bu “3333” rakamını en sona yazın yani “03333” veya “003333” şeklinde olsun.
5- Yine aynı pencerede bulunan ‘POL’ şeklinde bir yazının üstüne gelip sonra sağ-sol ok tuşlarıyla ‘V’ ya da ‘Dikey’ olacak şekilde değiştirin. V’nin açılımı Dikey’dir. İkisinden biri olması yeterli.
6- Yine aynı yerde bulunan ‘FEC’ değerini değiştirmek için yukarı-aşağı tuşlarını kullanarak o seçeneğin üstüne gelip sonra sağ-sol ok tuşlarıyla ‘3 / 4’ seçilmelidir. Bazı uydu alıcılarında bu değerin girilebileceği bir alan bulunmamaktadır. Eğer bulunmuyorsa kafanıza takmayın demek ki bu ayarı uydu alıcısının kendisi yapıyor.
7- Son olarak ‘OK’ tuşuna basarak TÜRKSAT otomatik arama frekanslarını girmiş oluyoruz.
Tüm bunları yaptığınızda uydu alıcısı otomatik kanal aramasına girer ve güncel tüm tv frekans kanallarını bulur, cihazınıza kaydeder. Arama işlemi bittiğinde, cihaz ayarlarına girerek TV kanallarının sıralamasını değiştirebilirsiniz. TRT 1 1. kanala, TV8 8. Kanala gibi….
Ben beceremedim, güncel tv frekansları lazım elle gireceğim diyorsanız….
Çanak Anten kurulumu ve püf noktaları
Çanak antenin kurulacağı yerin tespiti çok önemlidir. Dikkat edilecek unsurlar;
- Zeminin kurulumu yapılacak olan antenin kendi ağırlığını ve rüzgar yükünü kaldırabilecek güçte olması gerekmektedir. Anten çapları büyüdükçe üzerlerine düşen rüzgar yüküde artacaktır. Bu hesabın iyi yapılması ileride olabilecek can ve mal kayıplarını engelleyecektir.
- Kurulumu yapılacak anten çapına göre uygun montaj aparatlarının ve destek ekipmanlarının kullanılması. Çelik dübel, Çelik Halat vb.
- Zemin yine anten çapına göre ayarlanmalıdır gerekiyorsa ilave işçilik ile beton ya da çelik konstrüksiyondan zemin oluşturulmalıdır.
- Antenin kurulduğu yerin yetkisiz kişilerce kolay erişilebilir bir yerde olmamasına dikkat edilmelidir.
- Anten ile çalışılacak Uydu arasında herhangi bir nesnenin olmaması (NOT: Kurulum esnasında olmayabilir, ancak daha sonra farklı sebeplerle Antenin görüş açısı kapanabilir. Örneğin; Yere yapılan bir montajın otopark yakınına yapılması, daha sonra büyük araçların antenin önüne park ederek sinyali geçici olarakta olsa kesmesine sebep olabilir. Ya da kış aylarında yapılan montajlarda ağaçların yakınına yapılan uygulamalarda ilk başlarda Ağaç yaprakları olmayabilir ancak ilkbaharla birlikte ağaçlar yapraklandıkça iletim sinyalleri kesilebilir.
- Antene daha sonra yapılacak (Arıza, bakım ) müdahaleler düşünülmelidir. Örneğin, Çanak anten çatının en ucuna kurulursa, arıza için LNB ya da BUC değiştirilmek istendiğinde anten ayarının (Pointing) bozulması gerekecektir. Çünkü bu elemanlar ulaşılamayacak kadar dışarıda kalacaktır. Değişimden sonra tekrar anten ayarının yapılması zorunlu bir hal alacaktır.
- Özellikle yüksek binaların yanlarına yapılan montajlarda, saçaklardan uzağa ya da uygun bir şekilde korunan noktalar seçilmelidir. Kışın kar yağışı alan bölgelerde, saçaklarda oluşan buzlar aşağıya düşerek Çanak antenin bir bölümüne (Anten kolları, LNB, Kablo, BUC )ya da tamamına (Anten reflektör vb.) zarar verebilmektedir.
- Çanak anten ile içbirim arasındaki mesafe iyi hesaplanmalıdır. Bu mesafe kablo mesafesi olarak düşünülebilir. Mesafe uzadıkça kablo üzerinde oluşan zayıflamanın artacağı unutumamalıdır.
- Kablonun çekileceği yer, anten montajı ile birlikte tespit edilmelidir. Aksi halde koaksiyel kablolar için verimsiz yollar kullanılmak zorunda kalınabilir.
- Anten ve çevresinde sinyallerin bozulmasına sebep olacak Radar kulesi vb. gibi yapıların olmamasına dikkat edilmelidir.
- Eğer ihtiyaç varsa Çanak Antene gelecek enerji kablolarının güzergahı iyi tespit edilmelidir.