Kayseri Elektrik Arıza Tamir Bakım Ustası 0544 258 09 25

Elektrik Arızası Nedir? Nasıl Gerçekleşir? Arıza, normal bir şekilde çalışan bir sistemin normalin dışına çıkması yani bir sorun meydana gelmesidir. Elektrik arızası ise elektrik sorunu olarak tanımlanabilir. Genellikle elektrik kesintisi olarak kendini gösteren bu sorun zaman zaman bir elektrik fişinin çalışmaması gibi küçük bir şekilde meydana gelebilir. Elektrik arızasının gerçekleşmesi için birçok sebep bulunur. Eğer ki elektrik arızası bölge genelinde olduysa bir kablo kopması, yüksek voltaj sorunu, güç yetersizliği, yıldırım düşmesi, trafo patlaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. Eğer ki yalnızca apartman içerisinde veya evinizde elektrik yok ise elektrik tesisatında bir sorun meydana gelmiş olabilir veya yüksek güç tüketimi elektrik hattı için ağır gelmiş olabilir. Bunun yanı sıra yalnızca belirli bir elektrik tesisatı da zarar görmüş durumda olabilir, yani elektrik tesisatının bazı kısımları çalışmayabilir.

Evlerde karşılaşılan elektrik arızaları ve nedenleri

Konu evdeki elektrikse, güvenliğiniz çok önemlidir. Yanıp sönen ışıklar, yüksek faturalar ve hasarlı cihazların tümü ev devrenizdeki elektrik arızalarının işareti olabilir. Aşağıdaki listeden evinizde karşılaştığınız elektrik arızalarının nedenlerini ve en uygun çözümü belirleyin.

Elektrik Arızası Nasıl Tespit Edilir?

Odanızdayken bir anda elektriklerin kesildiğini düşünelim. Öncelikli olarak odanızın ışığının yanıp yanmadığını veya bir cihazı fişe taktığınızda çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer ki çalışmıyorsa bir de diğer odalardaki ışıkların yanıp yanmadığını kontrol edin. Durum yine aynı ise sigortayı kontrol etmelisiniz. Değişen bir şey yok ise bir de dışarıyı incelemenizi öneririz. Eğer ki dışarıda kesinti var ise genel bir elektrik arızası, yalnızca evinizde ise araştırılması gereken bir durum mevcut.

Evlerde karşılaşılan elektrik arızaları ve çözümleri

Lambalar sürekli titriyor

Lambaların titremesi elektrik dalgalanmalarına bağlanabilir. Elektrik gerilimindeki yukarı ve aşağı hareketler genellikle elektrik şebekenize bağlı veya standart olmayan malzemelerden yapılmış ve açıldığında çok fazla güç çeken cihazlarla alakalıdır. Yani lambanızın titremesi evdeki yüksek güç çeken başka bir cihazdan kaynaklı olabilir. Diğer bir nedeni de muhtemel bir gevşek bağlantıdır. Bu durum nihayetinde titremeye, aşırı ısınmaya ve yangına neden olabilir. Zayıf bağlantıları mutlaka sıkılaştırın. Floresan aydınlatma kullanıyorsanız ampulün veya starterin ömrünün dolması lambalarda titreme oluşmasına neden olur.

Sigortalar sürekli atıyor

Mikrodalga fırın ve saç kurutma makinesi gibi yüksek watt (güç) değerindeki ürünler, özellikle aynı hatta, aynı anda bağlanırlarsa sigortaların atmasına neden olabilir. Aslında bu iyi bir şeydir. Sigortaların görevi sizi ve elektrik tesisatını aşırı akımlara karşı korumaktır. Sigorta aşırı akımı tespit ettiğinde atacaktır ve bu işini doğru yaptığının bir göstergesidir. Tesisatı değiştirmek maliyetli olabileceğinden bir saç kurutma makinesini veya elektrikli süpürgeyi düşük ayarda kullanmayı deneyebilirsiniz. Alternatif olarak, yüksek wattlı cihazlar kullanımdayken elektrik kullanımını tek bir devre üzerinde sınırlayın. Yani aynı oda içerisinde çok güç çeken cihazları aynı anda kullanmayın. Mümkün olduğunca yüksek güçlü elektrikli cihazları prizlere eşit bir şekilde yayın.

Sigorta atmış ama her şey doğru çalışıyor

Bazen de sigorta kutusuna baktığınızda otomatik sigortanın atmış olduğunu ancak evdeki her cihazın doğru çalıştığını görebilirsiniz. Bunun nedeni sigortanın üzerindeki anahtarın kırılması ve arızalanması olabilir. Bu durumda sigortada elektrik olmaz diye düşünmeyin. Modern otomatik sigortalar mandalı arızalansa bile çalışmaya yani koruma yapmaya devam ederler. Sigortayı değiştirirken bu durumu göz önünde bulundurun. Sigortanın girişinde ve çıkışında enerji vardır dikkatli olun.

Sigorta atmış ama her şey doğru çalışıyor

Bazen de sigorta kutusuna baktığınızda otomatik sigortanın atmış olduğunu ancak evdeki her cihazın doğru çalıştığını görebilirsiniz. Bunun nedeni sigortanın üzerindeki anahtarın kırılması ve arızalanması olabilir. Bu durumda sigortada elektrik olmaz diye düşünmeyin. Modern otomatik sigortalar mandalı arızalansa bile çalışmaya yani koruma yapmaya devam ederler. Sigortayı değiştirirken bu durumu göz önünde bulundurun. Sigortanın girişinde ve çıkışında enerji vardır dikkatli olun.

Üçlü prizler çok ısınıyor

Bunun iki nedeni olabilir. Ya üçlü priziniz düşük kaliteden dolayı arızalanmıştır; ya da yukarıdaki örnekte olduğu gibi üçlü prize çok yüklenip yüksek güçlü cihazlar kullanmışsınızdır. (ya da üçlü prizleri başka üçlülerle çoklamışsınızdır) Bu çok tehlikeli bir durumdur ve yangın çıkmasına neden olabilir. Üçlü prizleri kullanırken dikkatli olun ve mümkün olduğunca şarj aleti gibi cihazları kullanmadığınızda prizden mutlaka çekin. Çoklu priz satın alırken mutlaka kaliteli markaları tercih edin, standartlara uygun olmasına ve CE işareti taşımasına dikkat edin.

Evdeki cihazlar yanıyor

Bunun sebebi mutlaka bir ani aşırı akımdır. Evinizde sigorta olsa bile mikrosaniyeler mertebesindeki pik akımlar sigortalar tarafından algılanamaz. Ani darbe akımları yıldırım düşmelerinden, elektrik hatlarındaki hasarlardan, hatalı cihazlardan ve evdeki kötü durumdaki elektrik kablolarından kaynaklanabilir. Bir ani akım evinize bağlı olan elektrikli bileşenlere kalıcı zararlar verebilir. Yıldırım düşmeleri için elektrik panonuzda (apartman veya daire) parafudr bulundurmanızda fayda vardır. Ayrıca akım korumalı prizler de ani akımlara karşı koruma sağlarlar.

Bu elektrik darbeleri sık aralıklarla olmaya başlamışsa problem büyük olasılıkla ev şebekesine bağlı bir elektrikli cihazdadır. Özellikle ucuza üretilmiş kalitesi düşük cihazları prizden çıkarmayı ve kullanmamayı deneyin.

Işıkların parlaklık dereceleri birbirinden farklı

Bir ışık çok parlak diğeri daha az parlak mı yanıyor? Bu durumda üzerindeki watt ve lümen değerlerini kontrol edin. İki aydınlatmanın değerlerini birbirine eşitleyin. Eğer ışıkların ikisi de düşük parlaklıkta yanıyorsa bu şebeke kaynaklı veya tesisat kaynaklı bir gerilim düşümünün işareti olabilir. Özellikle bu durum akkor filamanlı lambalarda daha kolay fark edilir. Aydınlatmaları eşitlediğinizde de problem çözülmüyorsa tesisatınızda yanlış bağlantı yapılmış olabilir.

Ampuller sürekli patlıyor

Ampuller sürekli patlıyorsa yüksek ihtimal hatalı tesisat kaynaklıdır. Kablolama hatası ve yalıtım hatası yaşanıyor olabilir. Ya da duya veya tesisata zayıf bir bağlantı yapılmıştır. Ampul bir armatür içerisinde kullanılıyorsa, armatür ile ampul birbirine çok yakın mesafedeyse veya ampul armatürün taşıyabileceğinden yüksek wattlarda seçilmişse kullanım dışı kalabilir. (Armatürlü aydınlatmada en uygun çözüm çok fazla ısı yaymadıklarından dolayı LED aydınlatmadır) Tüm bunları kontrol ettiğiniz halde problemi çözemediyseniz bir elektrikçiye danışmanızda fayda var.

Gömme ışık kullanıyorsanız (tavana gömme) bu ışıklar bazen söner ve daha sonra tekrar çalışır. Bunun nedeni muhtemelen ışığın aşırı ısınmasını önleyen yerleşik güvenlik kesmesidir. Yanlış ampul tipinin veya gücünün kullanıldığını ya da tavan boşluğu yalıtımının ışığa çok yakın olduğunun işaretidir.

Ayrıca ampulü çok ucuz ve kalitesiz marka kullanmışsanız ömürleri kısa oldukları için sık sık patlama yapmaları normaldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Yardım
Merhaba, Kıymetli müşterimiz kısa sürede iletişim sağlanıcaktır.