Kayseri Elektrik Ustası 0544 258 09 25

En Çok Karşılaşılan Elektrik Arızaları Elektrik arızaları ile iş yerinde, evde, okulda sıkça karşılaşıyoruz. Elektrik hayatın her alanında kullanılınca arıza yaşamak da kaçınılmaz oluyor. Günlük hayatta insanların en çok karşılaştığı elektrik arızaları hangileri? Elektrik arızalarında profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. İşi, İşin Uzmanına Bırakın Günümüzde elektrik medeniyetin temel taşı olarak görülüyor. Elektrik sayesinde tedavi oluyoruz, iletişim kurabiliyoruz, ulaşım sağlayabiliyoruz, ısınabiliyoruz… Bu kadar çok kullanılan elektriğin zaman zaman arızalara yol açmasında şaşılacak bir durum yok. elektrik ustası elektrik arıza Elektrik arızaları gündeme geldiğinde çoğu zaman, bir uzmana başvurmadan önce, insanlar çözümü kendileri bulmaya çalışıyor. Önce sigortalar indirilir, sonra arızalı elektrik tesisatı tornavida ile deşilir. İşler geri dönülmez noktaya geldiğinde elektrikçi ustası çağırılır. Bu klasik senaryoyu herkes yaşamıştır. Önce bilmediğimiz halde kendimiz tamir etmeye çalışır, tesisatı ya da elektrikli aletleri iyice bozduktan sonra elektrikçi çağırırız. Elektrik arızaları yaşandığında en doğru ve hızlı çözüm tabi ki uzman bir elektrik ustasından destek almak. Elektrik enerji olarak çok kuvvetli ve tehlikelidir. En ufak bir dikkatsizlik hayatınıza bile mal olabilir. Elektrik arızaları basit görünse de ciddi tehlikeler barındırabilir. Bu nedenle uyarıyoruz; elektrik arızaları yaşandığında işi işin uzmanına reva elektrik ve elektronik e bırakın. Elektrik gibi karışık ve uzmanlık gerektiren bir konuda kolları sıvayıp hemen elinize bir kontrol kalemi almayın. elektrik ustası tamir bakım Unutmayın ki elektrik tesisatı komplike bir sistemdir; son kullanıcı olarak bizim gördüğümüz priz ve duylar bu sistemin çok çok küçük parçalarıdır. Bu nedenle aman ha diyoruz, elektrik arızaları ile karşılaştığınızda kesinlikle bireysel müdahalelerde bulunmayın elektrik ustası çağırın

ELEKTRİK NEDİR?

elektriknDurgun ya da hareket hâlindeki yüklü parçacıklar olayı. Elektrik, enerjinin bir biçimidir. Isıtma, aydınlatma, hareket elde etme, haberleşme gibi kullanım alanlarıyla büyük önem taşır. Elektrik yükü maddenin doğasında vardır. Elektronlar eksi, protonlar artı yüklüdür ve normal olarak atomlar eşit sayıda karşıt yükler içerdiğinden, elektrik yönünden nötr durumdadırlar. Herhangi bir nedenle bu denge bozulduğunda maddede net bir eksi ya da artı yük kalır. Bu, statik (durgun) elektrik olarak bilinir. Saç tarandıktan sonra saçta ve tarakta oluşan elektrik, durgun elektriğe bir örnektir. Durgun elektriği inceleyen elektrostatik, benzer yüklerin birbirini itip karşıt yüklerin birbirini çekmesini ve bu kuvvetin, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı oluşunu temel alır. İletken adı verilen bazı maddelerde, örneğin metallerdeki serbest elektronlar gibi, serbestçe hareket edebilen yükler bulunur. Bir elektrik alanı bu maddelerde kendisiyle aynı yönlü bir elektrik yükü akışı yaratır. Elektrik akımı olarak bilinen bu olay, elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve kullanımını sağlar. elektrik ustası Elektrik üreten araçlar çeşitlidir. Örneğin akümülatör ve pil kimyasal enerjiyi, dinamo da mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bütün üreteçler, tıpkı su pompasının bağlı olduğu şebekeye su basması gibi, devrelerine elektrik yükleri verirler. Elektrik akımı kendisini üreten kaynağın yapısına göre doğru akım ya da alternatif akım biçiminde olabilir. Durgun elektrik eski Yunanlılarca bilinmekteydi. Yüklerin birbirlerini aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak etkilediğini J. Priestley buldu (1767). Bunu, H. Cavendish ve C. A. Coulomb doğruladı. elektrik tamir Daha önce Gilbert, manyetik olayları elektrik olaylarından ayırt etti (1600), Otto von Guericke ilk elektrostatik makineyi yaptı (1672). Benjamin Franklin bir uçurtmayla bulutlardaki elektriği yere indirdi (1752). Elektriğin değişik özelliklerini M. Faraday deneylerle ortaya koydu (1826). Elektrik üreteçlerinin sanayide kullanılması (1860) ve uzak mesafelere elektrik nakli (1873), elektrikle ilgili sayısız buluşlarla birlikte elektrik enerjisinin hızla önem kazanmasını sağlayan adımlar oldu .elektrik ustası elektrik tamir elektrik arıza giderme elektrik ustası.

Evlerde karşılaşılan elektrik arızalarının nedenleri ve çözümleri

Evlerimizde zaman zaman elektrik kaynaklı arızalar meydana gelebilir. Bu tip durumlarda ne yapacağınızı bilmeniz ve sorunu en kısa sürede çözmeniz gerekir.

En çok şikâyet edilen ev elektrik arızaları ve çözümleri şunlardır:

Lambalar sürekli titriyor

Lambaların titremesi elektrik dalgalanmalarına bağlanabilir. Elektrik gerilimindeki yukarı ve aşağı hareketler genellikle elektrik şebekenize bağlı veya standart olmayan malzemelerden yapılmış ve açıldığında çok fazla güç çeken cihazlarla alakalıdır. Yani lambanızın titremesi evdeki yüksek güç çeken başka bir cihazdan kaynaklı olabilir. Diğer bir nedeni de muhtemel bir gevşek bağlantıdır. Bu durum nihayetinde titremeye, aşırı ısınmaya ve yangına neden olabilir. Zayıf bağlantıları mutlaka sıkılaştırın. Floresan aydınlatma kullanıyorsanız ampulün veya starterin ömrünün dolması lambalarda titreme oluşmasına neden olur.

Işıkların parlaklık dereceleri birbirinden farklı

Bir ışık çok parlak diğeri daha az parlak mı yanıyor? Bu durumda üzerindeki watt ve lümen değerlerini kontrol edin. İki aydınlatmanın değerlerini birbirine eşitleyin. Eğer ışıkların ikisi de düşük parlaklıkta yanıyorsa bu şebeke kaynaklı veya tesisat kaynaklı bir gerilim düşümünün işareti olabilir. Özellikle bu durum akkor filamanlı lambalarda daha kolay fark edilir. Aydınlatmaları eşitlediğinizde de problem çözülmüyorsa tesisatınızda yanlış bağlantı yapılmış olabilir.

Ampuller sürekli patlıyor

Ampuller sürekli patlıyorsa yüksek ihtimal hatalı tesisat kaynaklıdır. Kablolama hatası ve yalıtım hatası yaşanıyor olabilir. Ya da duya veya tesisata zayıf bir bağlantı yapılmıştır. Ampul bir armatür içerisinde kullanılıyorsa, armatür ile ampul birbirine çok yakın mesafedeyse veya ampul armatürün taşıyabileceğinden yüksek wattlarda seçilmişse kullanım dışı kalabilir. (Armatürlü aydınlatmada en uygun çözüm çok fazla ısı yaymadıklarından dolayı LED aydınlatmadır) Tüm bunları kontrol ettiğiniz halde problemi çözemediyseniz bir elektrikçiye danışmanızda fayda var.

Gömme ışık kullanıyorsanız (tavana gömme) bu ışıklar bazen söner ve daha sonra tekrar çalışır. Bunun nedeni muhtemelen ışığın aşırı ısınmasını önleyen yerleşik güvenlik kesmesidir. Yanlış ampul tipinin veya gücünün kullanıldığını ya da tavan boşluğu yalıtımının ışığa çok yakın olduğunun işaretidir.

Ayrıca ampulü çok ucuz ve kalitesiz marka kullanmışsanız ömürleri kısa oldukları için sık sık patlama yapmaları normaldir.

Prizde elektrik var ama lamba yanmıyor

Yukarıda anlattığımız durumun bir benzeri aslında. Prizler çalışıyor lambalar yanmıyorsa prizle aydınlatma farklı hatlardan beslendiyse prizin sigortası atmış aydınlatmanın atmamış olabilir. Ya da aydınlatmanın bağlantıları gevşemiş veya ampul arızalanmış olabilir. Aydınlatmaya giden hatta açık devre de olabilir.

Anahtara veya duya elektrik gelmiyor

Yüksek ihtimal tesisat problemidir veya evin tümünde elektrikler yoktur. Daire, apartman veya bina girişindeki sigortaların biri açma yapmış olabilir.

Evin bir bölümünde elektrik yok

Evin yarısında elektrik yoksa bazı bölgelere ait sigortalar atmıştır veya ana girişteki sigorta atmış olabilir. Çok çok eski binalarda tesisat farklı fazlardan beslendiğinde fazların biri kopmuşsa diğer faz çalıştığından dolayı kopan fazdaki bölge enerjisiz kalma durumu da yaşanmaktadır.

Sigorta atmadı ama elektrik yok

Şalter açık ama elektrik yoksa bina giriş sigortası kontrol edilmelidir. Apartman girişindeki sigorta atmıştır veya komple şebekeden kaynaklı bir arıza olmuş olabilir. Apartmanın veya bulunduğunuz bölgenin bütününde kesinti yaşanmış olabilir. (Ya da borç ödenmediyse elektrik kurumu elektriğinizi kesmiştir.)

Tesisattan veya elektrikli cihazdan koku geliyor

Eğer tesisat yeniyse kokunun gelmesi normal olabilir. Çünkü tesisat ilk kez enerjileniyor ve akımın etkisiyle ısınıyor. Bu durumda koku yayması beklenebilir. Ancak tesisat eskiyse veya elektrikli bir cihazdan koku geliyorsa bu durum izolasyon hatasının işareti olabilir. Sigortaları indirin ve cihazı elektrikten çekin. Bu durumda yapılacak en akıllıca iş duruma müdahale etmemektir. Uzman bir elektrikçiye danışmak en doğru çözümdür. Problem elektrikli cihazdaysa onu asla kullanmayın. Özellikle evde olmadığınız durumlarda prize dahi takılı bırakmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Yardım
Merhaba, Kıymetli müşterimiz kısa sürede iletişim sağlanıcaktır.